KORONAVIRUSVijesti

Raka: Prošli smo drugi talas u avgustu, situacija sa koronavirusom je trenutno stabilna

Mikrobiolog Ljulj Raka kaže da povećanje broja slučajeva koronavirusa na Kosovu ne bi trebalo da zabrinjava, jer se blagi porast broja zaraženih pojavio kao rezultat svakodnevnog povećanja broja testiranih, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako je rekao, procenat zaraženih iznosi oko 12 odsto od broja testiranih.

“Postoji blagi porast broja zaraženih, ali je stabilan. Pre dve nedelje testirano je 3.600 osoba, prošle nedelje se ovaj broj povećao na 6.300, a juče smo imali više od 1.200 urađenih testova. Dakle, blagi porast zaraženih ne bi trebalo da izazove paniku, ni kod donosilaca odluka, ni kod ljudi, ali treba gledati važne parametre poput povećanja testiranih. Ipak, to ne znači da ne bi trebalo da se prekine sa poštovanjem preventivnih mera”, napomenuo je Raka.

Prema njegovim rečima, jedan od faktora koji je doprineo stabilizaciji situacije sa koronavirusom, jeste nošenje zaštitnih maski.

“Mislim da ima mnogo faktora koji su uticali na stabilnost, ali dva glavna su sprovođenje mera građana, posebno od avgusta, na prvom mestu maski, higijena ruku, ali i jačanje inspekcijskih kapaciteta. Mada, na ovom području još uvek ima dovoljno prostora za intervenciju”, ocenio je Raka.

Kako je dodao, preventivne mere će morati da budu na snazi dok se ne bude finalizovala vakcina protiv koronavirusa, koja se, prema njegovim rečima, očekuje krajem ove godine.

Na pitanje da li se na Kosovu očekuje novi talasa pandemije, Raka odgovara da se ovaj novi talas povezuje sa jesnjom i zimskom sezonom, i dodaje da misli da je drugi talas na Kosovu prošao tokom jula i avgusta.

Komentarišući savesnost građana kada je reč o poštovanju preventivnih mera za suzbijanje širenja koronavirusa, iz ministartva zdravlja su rekli da je, bez obzira na sve kontrole I inspekcije nadležnih, svest građana po tom pitanju na jako visokom nivou.

Portparol tog ministarstva Faik Hoti je istakao da testiranje svih osoba koji imaju simptome kovida-19, kao i pridržavanje svih mera zaštite, čine da se pandemija drži pod kontrolom.

Kako je dodao, na lageru je od 100 hiljada testova koji su dostupni građanima Kosova.

“Ono što ostaje glavni fokus zdravstvenih ustanova je smanjenje broja umrlih i održavanje Univerzitetskog kliničkog centra na Kosovu i regionalnih bolnica sa što manjim brojem hospitalizovanih. To se postiže pravilnim nošenjem maske, održavanjem distance. Pored institucija, svaki građanin treba da postane sam svoj inspector, kako bi se obavezao da će držati pandemiju pod kontrolom, kada se zna da širom sveta korona pravi ozbiljne poteškoće”, rekao je Hoti.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button