Vijesti

Kosovo i SAD potpisali memorandum o saradnji za bezbjedne 5G mreže

Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su danas memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.

Potpisivanje sporazuma održano je u ambasadi Kosova u Skoplju, u prisustvu američkih zvaničnika, uključujući američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta.

Premijer Hoti ovaj sporazum smatra velikim korakom ka povećanju bezbednosti u toj oblasti.

„Ovim Kosovo preuzima svoje državne obaveze, da bude na strani naših strateških partnera, kao što su Sjedinjene Američke Države na ovom polju“, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su već preduzele odgovarajuće mere u Prištini u vezi sa tim pitanjem.

Krač je rekao da je Kosovo veoma vredan partner SAD i da je potpisivanje memoranduma o saradnji dokaz snažnih veza.

U sporazumu o ekonomskoj normalizaciji, koji su 4. septembra u Vašingtonu potpisali Kosovo i Srbija, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, Beograd i Priština su se obavezali da će zabraniti upotrebu 5G uređaja koje pružaju nepoverljivi prodavci u mreži komunikacija.

SAD komuniciraju sa mnogim zemljama sveta kako bi se usprotivile njihovoj saradnji sa kineskom kompanijom “Huawei” i njenom 5G mrežom.

Vašington je stavio kompaniju na “crnu listu” jer smatra da ta firma predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednosi i da njene tehnologije koristi za špijuniranje u ime kineske vlade.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button