KORONAVIRUS

Crni rekordi i u Sloveniji

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze koronavirusom, 300 više nego dan ranije, a od covid 19 umrlo je 18 ljudi, potvrdilo je u subotu slovenačko ministarstvo zdravstva.

Riječ je o novom crnom rekordu po broju novooboljelih i broju smrtnih slučajeva do sada, prenosi Hina.  S novopotvrđenim zarazama njihov je ukupni broj od početka epidemije porastao na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva. 

U bolnicama se liječi 449 pacijenata, a među njima je 63 teže oboljelih na odjelima intenzivne njege.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Slovenačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan na koronavirus bio i ministar vanjskih poslova Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi zatvaranje po odluci koju je prije dva dana donijela vlada premijera Janeza Janše, a trajat će najmanje sedam dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, ovisno o situaciji.

Od danas u ponoć su tako zatvorene trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, welness centara, bazena, kinematografa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica itd.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedjeljka neće raditi niti dječiji vrtići.

Prema tempu širenja zaraze iz zadnjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.

kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button