Vijesti

Njemačka: Liberalizacija viznog režima za Kosovo političko pitanje EU

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke poručili su da je odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, osim što je povezana sa ispunjavanjem svih potrebnih uslova, i političko pitanje Evropske unije, prenosi Gazeta Ekspres.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer pre skoro dve nedelje održao je sastanak sa kolegama iz država članica Evropske unije, na kojem su razgovarali o Zapadnom Balkanu i problemima sa imigracijom.

Gazeta Ekspres je kontaktirala nemačko ministarstvo kako bi saznala da li je na sastanku razgovarano i o pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo. Ipak Zehoferov kabinet nije želeo da iznosi detalje po tom pitanju.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova ne pruža detalje u vezi sa diskusijama koje su ministri unutrašnjih poslova vodili na sastancima u Briselu”, rekao je portparol MUP-a Nemačke.

Međutim, dodao je da u svakom slučaju podrška Nemačke ostaje nepromenjena.

“Nemačka podržava Kosovo na putu ka liberalizaciji viza”, dodao je portparol.

Na pitanje da li postoji šansa da Kosovo dobije zeleno svetlo za slobodno kretanje u Šengen zoni tokom nemačkog predsedavanja EU, iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je rad na liberalizaciji viznog režima za Kosovo, pored uslova, i političko pitanje EU.

“Nemačka je uvek vrlo jasno stavljala do znanja da se bezvizna putovanja mogu postići kada se ispune svi zahtevi Viznog vodiča. Ovo je takođe politička odluka u evropskom kontekstu”, rekao je portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Trenutno su Francuska i Holandija skeptične prema liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Iz Pariza poručuju da Kosovo još nije ispunilo uslove i da treba učiniti još na polju vladavine zakona i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Trenutno Kosovo još uvek ne ispunjava ove uslove”, rekao je diplomatski izvor u Parizu listu Gazeta Ekspers pre nekoliko dana.

Sa druge strane, Evropska komisija je zaključila da je Kosovo ispunilo sve uslove potrebne za liberalizaciju viznog režima i da je odluka sada u rukama država članica.

“Kosovo je ispunilo uslove za liberalizaciju, moramo da ubedimo države članice EU”, rekao je komesar za proširenje EU Oliver Varheljii tokom nedavne posete Prištini.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button