KORONAVIRUS

Zemaj: Potpuno zatvaranje Kosova posljednja opcija u borbi protiv koronavirusa

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj smatra da potpuno zatvaranje nije rešenje u borbi protiv koronavirusa, ali ne isključuje to kao poslednju opciju ukoliko dođe do povjećanja broja zaraženih, prenosi Gazeta Express.

On je u intervjuu za ovaj list istakao da bi sve institucije trebale hitno zaustaviti seminare, radionice i druge oblike organizovanja tamo gde se okupljaju ljudi, jer to predstavlja rizik od širenja virusa.

Zemaj je, kao jedan od razloga za povećanje broja obolelih, naveo nepoštovanje predviđenih zaštitinih mera i naglasio da će oni koji ove mere ne budu poštovali biti kažnjeni.

Na pitanje da li se drugi talas koronavirusa približava Kosovu, Zemaj je rekao da, imajući u vidu da se čitav svet suočava sa enormnim porastom novoobolelih, nije isključeno da i na Kosovu dođe do novog talasa oboljevanja.

„Ipak, ništa nećemo prepustiti slučaju, bićemo svuda i bilo koje vreme zajedno, inspekcije trebaju nastaviti rad ubrzanim tempom, prevencija i odvraćanje je prioritet, ali takođe treba izreći novčane kazne prema Zakonu o borbi protiv pandemije Kovid-19. Svaka institucija treba da preduzme radnje u skladu sa zakonom i narednih dana biće izveštaj o preduzetim aktivnostima za sprečavanje ponovnog talasa, koji u okolnostima sezonskog gripa i drugih mogućih virusa može prouzrokovati pogoršanje situacije sa pandemijom”, poručio je Zemaj.

On je istakao da kosovske institucije čine sve kako bi spremno dočekale i ušle u borbu sa novim talasom koronavirusa.

“U Kliničkom – univerztetskom centru će se, pored trenutnog osoblja, narednih dana angažovati i određeni broj profesionalaca putem regrutovanja zdravstvenih radnika koji je u toku, ali i volontera voljnih da se angažuju. Ugovori su produženi za 200 zdravstvenih radnika na tri meseca, ali finansijska podrška belim mantilima nastaviće se i narednih meseci. Raspisali smo konkurs za 1.500 specijalista, uključujući oko 70 mesta za osoblje iz Preševske doline (konkurs je pri kraju), dok smo reorganizacijom Kosovskog zdravstvenog projekta (pozajmljenog od Svetske banke) zaposlili 375 stručnjaka iz različitih oblasti, medicinsko i pomoćno osoblje, kako bi se ojačali profesionalni ljudski kapaciteti u borbi protiv Kovid-19”, rekao je Zemaj.

Kosovski ministar zdravlja je naglasio da je 75 dodatnih inspektora već na terenu. Dodao je da se broj testiranja svakoga dana povećava i da se sada, u skladu sa potrebama i zahtevima, radi i preko hiljadu testova dnevno.

“Kapaciteti za testiranje će se povećati ako bude potrebe, a krajem prošlog meseca je obezbeđeno sedam PCR uređaja koji će služiti odvojeno za regionalne centre. Posvećeni smo širenju bolničkih kapaciteta. Postupci dizajna za bolnicu Kovid su završeni, a brzi tenderi sigurno će započeti sledeće nedelje, s mogućnošću prihvata oko 500 kreveta i, nakon završetka Kovid-19, isti će se vratiti na prvobitno odredište. Imamo još jedan postupak unutar UKCK za povećanje kapaciteta u krevetima, negde za 100 dodatnih kreveta. Tako da obaveza ni na trenutak neće izostati”, zaključio je Zemaj.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button