Vijesti

Hrvatska planira da utrostruči vojno prisustvo na Kosovu

Hrvatska će od sljedeće godine utrostručiti svoje vojno prisustvo na Kosovu ukoliko hrvatska vlada i parlament prihvate prijedlog da se u Kfor prvi put pošalje borbena pešadijska četa, piše Telegrafi.

Trenutni kontingent te zemlje na Kosovu sastoji se od 38 pripadnika, dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnog oficira.

Hrvatska je takođe uključena u razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga kroz rad NATO tima za vezu i savet.

“Naš kontingent trebao bi da ima 145 pripadnika do početka 2021. godine. Čekamo da odluku donesu sve one institucije u Hrvatskoj koje to moraju doneti“, rekao je komandant Hrvatske vojske general Boris Šerić u vežbi „Veština 20“, piše Balkanska bezbednosna mreža.

U vežbi održanoj prošlog meseca ocenjena je obuka motorizovane čete, koja bi trebalo da se pridruži Kforu.

Analitičar portala ‘Obris’ Igor Tabak kaže za Balkansku bezbednosnu mrežu da je još uvek nejasno da li će Hrvatska povećati svoj kontingent na Kosovu 2021. godine, jer ta tema još nije otišla u parlamentarnu proceduru.

„Hrvatska nije jedina NATO država koja tamo učestvuje i nije to aktivnost koja bi u Hrvatskoj izazvala posebnu pažnju i emocije. Takva misija je daleko manje opasna nego u Avganistanu“, rekao je on.

Portal Obris podseća da se za dodatno angažovanje oko 100 hrvatskih vojnika mora obezbediti podrška vlade, nadležnog parlamentarnog odbora i parlamenta, ali takođe ocenjuje da je to nešto što bi, po svoj prilici, “trebalo da se dogodi do kraja  godine “.

Ako Zagreb ojača kontingent na Kosovu, to će značiti pridruživanje trendu jačanja prisustva regionalnih vojski u toj misiji. Oni sada čine značajan deo od 3.419  vojniika Kfora.

Mađarska u misiji KFOR-a ima 418 vojnika, Slovenija 271, Grčka 119 i Rumunija 53, a Crna Gora jednog oficira.

Severna Makedonija poslala je poslala 44 vojnika na Kosovo 17. oktobra. Mađarska je ranije izrazila ambiciju da preuzme Kfor i poveća svoj kontingent.

Povećanim angažmanom na Kosovu, Hrvatska će dobiti dodatnu referencu u NATO i priliku da nadogradi sposobnosti prilagođene potrebama Alijanse u kontekstu misije niskog rizika.

Inače, Hrvatska ima veoma razvijene odnose sa vlastima na Kosovu na polju bezbednosti, uglavnom na polju obuke i obrazovanja, čime dodatno unapređuje obaveštajne aktivnosti u regionu.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button