KORONAVIRUS

Dve osobe izgubile život u borbi sa koronavirusom, 49 novih slučajeva zaraze

Ministar zdravlja Armend Zemaj objavio je da su u posljednja 24 sata dva slučaja smrtno stradala od COVID-19. Zemaj je najavio da su 53 osobe izliječene koronavirusom, dok je zabilježeno 49 novih slučajeva.

Pismo građanima moje zemlje!
Dragi građani, moji suputnici, juče, danas i sutra,
Hvala vam što se nikada niste umarali da stojite uz nas da biste došli ovdje gdje smo. Zahvaljujući vama danas možemo biti ponosni što se nalazimo u 7 zemalja s najboljim upravljanjem protiv Covida 19 i duboko vjerujući u vas, uvjeren sam da ćemo uspjeti i pobijediti ovaj virus.

Svjesni da bismo ponekad mogli biti dosadni ponavljanjem zahtjeva za poštivanjem mjera zabrane, hvala na strpljenju.

U posljednja 24 sata 53 građana su pobijedila u borbi s virusom Covid 19, dok je od 680 urađenih testova 49 pozitivnih, dok nažalost imamo 2 izgubljena života.

Nakon usvajanja propisa, odluka i uputa protiv virusa, slijediće njihova primjena, u suprotnom, puna institucionalna i građanska predanost neće dati očekivane rezultate, potpunu pobjedu.

Osim upravljanja pandemijom i fokusa na borbu protiv Covida 19, zajedno sa svojim timom, zdravstvenim radnicima i saradnicima, nikada nisam zanemario druge obaveze prema zdravstvenom sistemu.

Građanin Republike Kosovo, svaki put i u svako doba treba dobre zdravstvene usluge, zaslužuje zdravstveno osiguranje, sezonske vakcine, ali i one protiv Covid-a 19, više mamografija i redovnih pregleda u klinikama, MFMC-u i bolnicama, lekovima i uvjeti u operacionim salama, prevencija infekcija i najkraće moguće vrijeme čekanja na operaciju ili specijalističku kontrolu.
Znam da brinete kad putujete u inostranstvo na liječenje, brige zbog odlaska ljekara i medicinskih sestara koje uče strane jezike da negdje odu, zbog agresije na medicinsko osoblje, zbog uvreda koje ljudi čine da bi ocrnili rad ljekara, Znam. Nije lako. Međutim, ove godine je 1.500 specijalista dodato u sistem javnog zdravstva.

Činimo sve da stvorimo uslove da naši ljekari ne napuštaju zemlju i imamo mogućnosti za sve ljekare specijaliste koji žele biti u javnim zdravstvenim ustanovama.
Razumijem vašu zabrinutost, mnogi od vas su u pravu što govorite, ali moja jasna vizija i posvećenost osobine su koje karakteriziraju moj rad.

Poštovani građani

Iskren rad dugujemo posvećenom javnom zdravstvu i regulaciji zdravstvenog sistema, mučenicima koji su pali za ovu zemlju, doprinositeljima slobode i oslobođenja, roditeljima, sestrama i braći, ali i djeci koju ovdje želimo odgajati sa zdravljem. napredno i zdravstveno blagostanje.

Prije nekoliko dana, na moj zahtjev, podnio sam izvještaj Odboru za zdravstvo i svaki put ću biti spreman podnijeti izvještaj zakonodavcima u bilo kojem formatu, jer budući da smo transparentni i odgovorni, imamo priliku vidjeti posao koji smo obavili i ono što imamo očekujte

Ovo je veliki izazov koji pripada svima nama, prije svega kreatorima politike i onima koji ih provode, pa čak i kroz ovo pismo upućeno vama časni građani, pozivam bivše ministre zdravstva, ali i opoziciju u ovom ili onom obliku. da sarađuje sa nama, da poboljša zdravlje Kosova.

Na kraju, želio bih zahvaliti donatorima, prijateljske zemlje, koje nas ni na trenutak nisu ostavile na miru, olakšale su nam put ubrzavajući postizanje cilja boljeg, pristupačnijeg i modernijeg zdravlja za sve naše građane.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button