KORONAVIRUS

80 slučajeva zaraze, Zemaj reagira tražeći hitnu akciju od policije, općina i inspektorijata

Putem objave na Facebooku, Zemaj je zatražio od kosovske policije i svih inspektorata bez razlike, zajedno sa opštinama da hitno djeluju kako bi spriječili pogoršanje situacije, piše Indeksonline.

“Vrijeme je da hitno djelujemo kako bismo spriječili pogoršanje situacije, za što imamo samo prve znakove,” rekao je.

Cijeli post:

Na današnjem vanrednom sastanku Odbora za procjenu i koordinaciju situacije u vezi s Covid-19 razgovarali smo o razvoju posljednja dva dana s epidemiološkom situacijom u zemlji i odgovornostima koje bi svaka institucija trebala imati u mandatu sama, tako da je i sada nakon objavljivanja mjera situacija s Covidom 19 rješiva.

Vrijeme je da hitno djelujemo kako bismo spriječili pogoršanje situacije, za što imamo samo prve znakove.

Prema našim podacima, porast broja slučajeva dolazi iz javnih institucija, što je vrlo loš pokazatelj i koji govori da ono što je rečeno na posljednjem sastanku Odbora da u državnoj upravi postoji nedisciplina u pogledu provođenja mjera, ispostavilo se istinitim, ne zaboravljajući na druge institucije, a posebno na gastronomski sektor, koji svakodnevno vrši pritisak, dobio je još više vremena da aktivnost provodi još jedan sat, dok se s druge strane mjere ne provode.

Danas zahtevam da kosovska policija i svi inspektori bez razlike, zajedno sa opštinama, hitno deluju kako bi sprečili pogoršanje situacije, zajedno sa nama.

Inspekcije bi trebale biti nastavljene ubrzanim tempom, novčane kazne trebale bi se izreći u skladu sa Zakonom o borbi protiv pandemije Covid-19 i ne bi trebalo biti propusta u zakonu, već se strogo provoditi.
Takođe zahtijevam da sve institucije hitno zaustave seminare, radionice i druge oblike organizacije gdje se okupljaju ljudi kao i razne potpuno nepotrebne aktivnosti poput raznih promocija, javnih okupljanja i drugih aktivnosti koje se mogu izbjeći, a ne moraju se čuvati u prisustvu i okupljanju ljudi.

Štaviše, čini se da je na porast slučajeva uticalo uklanjanje Kosova sa liste visoko rizičnih zemalja i masovni dolazak sunarodnika ovih dana na Kosovo, iz evropskih zemalja koje ovih dana takođe beleže veliki porast slučajeva. sa Covid-19.

Također je očito da postoji pad discipline u nošenju maski, a posebno u održavanju distance.
Stoga, kako ne bismo pretvorili juli u novembar, moramo hitno djelovati.

Dok se 37 škola već vratilo sa scenarija A na scenarij C, on-line učenje, tada bi se on-line radionice trebale nastaviti i u svakom slučaju i bez razloga ne bi trebalo biti skupova i masovnih okupljanja.

Kao Ministarstvo zdravlja, radimo pripreme s drugim institucijama za daljnje jačanje kapaciteta, a od sljedeće sedmice bit će uključeno 75 novih inspektora koji će pomoći u borbi protiv pandemije, kao dio grupe od 375 stručnjaka angažiranih u upravljanje situacijom kroz Kosovski zdravstveni projekat.

Takođe ulažemo potrebne napore da započnemo sezonsko cijepljenje protiv gripe u novembru, dok su se kapaciteti za testiranje ove sedmice znatno povećali.

Zbog toga molim svaku instituciju za konkretne akcije i narednih dana da izvijeste o aktivnostima koje su danas preduzete kako bi se spriječio novi talas koji nam u okolnostima sezonske gripe i drugih mogućih virusa može stvoriti puno problema.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button