KORONAVIRUS

Lista zemalja čijim građanima je za ulazak na Kosovo potreban negativan PCR test

Lista zemalja čijim građanima je za ulazak na Kosovo potreban negativan PCR test proširena je za još pet novih zemalja, dok je jedna država skinuta sa liste, prenosi Gazeta Express.

Dok se na Kosovu broj novih slučajeva obolelih od koronavirusa svakodnevno smanjuje, u drugim evropskim zemljama situacija se samo pogoršava.

Da bi sprečilo porast slučajeva obolelih od ove bolesti Kosovo je odlučilo da ne dozvoli ulazak bez negativnog PCR testa građanima zemalja koje se suočavaju sa porastom broja slučajeva. Čak i nakon ulaska moraju biti izolovani 7 do 14 dana, piše Gazeta Ekspres.

Do utorka se takav test tražio od stanovnika deset zemalja, ali je novim izmenama “crvena linija” postavljena za 15 evropskih zemalja za koje se smatra da imaju visok rizik od zaraze.

Ministarstvo zdravlja objašnjava da se odluka o tome koja će se zemlja naći na listi zabranjenih donosi na osnovu liste objavljene na veb stranici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koja se stalno ažurira.

“Spisak je objavljen na veb stranici ECDC i na osnovu njega deluje i Kosovo. Zemlje visokog rizika su zemlje koje imaju preko 120 slučajeva infekcija na 100.000 stanovnika”, poručuju iz ministarstva zdravlja.

Na listi zemalja koje se smatraju da imaju visok rizik od zaraze su: Španija, Francuska, Velika Britanija, Holandija, Rumunija, Belgija, Češka, Austrija, Irska, Mađarska, Slovačka, Luksemburg, Island, Slovenija i Malta.

Kosovo Online/Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button