KORONAVIRUSVijesti

Zemaj: Ako situacija izmakne kontroli, ponovo uvođenje karantina i izolacije

Ministar zdravlja Armend Zemaj upozorio je da je moguće ponovno uvođenje mjera izolacije i karantina, ukoliko dođe do povećanja broja slučajeva Covid-19, prenosi Gazeta Express. Zemaj je istakao da je svako ublažavanje mjera praćeno nadzorom.

“Mjere karantina i izolacije će se vratiti ukoliko izgubimo kontrolu nad Covidom. Iz tog razloga se svako ublažavanje vrši uz procijenu i nadzor. U obilasku različitih opština prethodnih dana vidio sam da se ne poštuju mjere koje je Vlada Kosova propisala. Pojačaćemo saradnju sa Sanitarnim inspektoratom i Policijom Kosova i zahtjevaću striktno sprovođenje mjera”, nagovesto je Zemaj.

On je istakao da bi povećanje broja zaraženih ponovo vratilo sve na početak.

“Nećemo imati nikakve milosti, jer je za mene primarno da održim javno zdravlje”, izjavio je Zemaj.

Prema Zemaju, promjena pristupa dala je produktivne rezultate u upravljanju situacijom sa pandemijom Covid-19.

“Promjena pristupa je dala pozitivne rezultate, jer nivo komunikacije je prenet sa ‘virus ne postoji’ na ‘virus postoji i oduzima život'”, rekao je Zemaj.

Zemaj je izjavio da Ministarstvo pokušavaj do decembra da obezbjedi 500.000 vakcina protiv sezonskog gripa.

“Obezbjedili smo značajan broj vakcina, više nego prošle godine. Imamo 160.500 vakcina koje će biti distribuirane krajem ovog mjeseca. Tokom decembra očekujemo da dostignemo broj od 500.000 vakcina protiv sezonskog gripa, što je prilično teško, jer je njihov nedostatak evidentan na evropskom tržištu”, zaključio je Zemaj.

InfoKS


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button