Svijet

Armenija bacila bombu na drugi grad po veličini u Azerbejdžanu

Armenija je bombardovala drugi grad po veličini u Azerbejdžanu.

Armenske snage bombardovale su Ganja, drugi grad po veličini u Azerbejdžanu, a nastavljene su žestoke borbe oko regije Nagorno-Karabah.

Samoproglašene vlasti u regiji objavile su da su gađale vojni aerodrom u Ganji, nakon što je Azerbejdžan isto učinio u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha, javlja BBC.

Vlasti u Bakuu rekle su da u Ganji nisu pogođene vojne baze. Ministar odbrane Zakari Hasanov rekao je da je ovo “jasna provokacija” čiji je cilj eskalacija sukoba.

“Informacije koje su Armenci širili o navodnom bombardiranju vojnih objekata u Ganji su lažne i provokativne. “Kao rezultat neprijateljske vatre, civili su ranjeni i oštećena je civilna infrastruktura, kao i istorijske zgrade”, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

S druge strane, pobunjenici u Karabaku kažu da su uništili vojni aerodrom u Ganji. Navode da su reagirali nakon što je Stepanakert pogođen granatom, kao i da je spomenuti aerodrom Azerbejdžan koristio za organizaciju napada na civilna područja.

U Stepanakertu je prijavljen veliki broj žrtava, a isključena je i struja, prenosi Armenpress. Civilni autobusi viđeni su kako napuštaju grad u subotu.

Više od 220 ljudi umrlo je od početka sukoba prije nedelju dana. Postoji bojazan da je stvarni broj poginulih u vojskama obje strane, kao i civila, mnogo veći, ali nema službene potvrde.

Azerbejdžanska vojska kaže da je od prošle sedmice vratila kontrolu nad sedam sela, dok snage Nagorno-Karabaha kažu da su njihove trupe poboljšale svoj položaj na prvoj crti bojišnice.

IndeksOnline


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button