Svijet

Azerbejdžanska vojska od armenskih snaga zaplijenila veće količine oružja i vozila

Pred naletom azerbejdžanske vojske, armenske snage su napustile neke položaje na kojima su ostavili i oružje i vozila, a reporteri AA snimili su oružje koje su azerbejdžanske snage zaplijenile.

Baku

U okviru odgovora na napade u Nagorno-Karabahu azerbejdžanska vojska je od armenskih snaga zaplijenila velike količine oružja, municije i vozila, javlja Anadolu Agency (AA).

Armenske snage su u nedjelju ujutro izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje u Nagorno-Karabahu, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje i pokrenule operaciju oslobađanja okupiranih regija.

Pred naletom azerbejdžanske vojske, armenske snage su napustile neke položaje na kojima su ostavili i oružje i vozila.

Reporterska ekipa AA snimila je dio zaplijenjenih vozila i oružja u toj regiji, a među vozilima su bili i ruski kamioni Ural, proizvedeni 2019. godine.

I većina oružja, municije, bombi i bacača raketa koji su zaplijenjeni od armenske vojske su ruske proizvodnje.

Na snimcima se vide tragovi sukoba na kamionima, kao i dokumentacija koja je zaplijenjena od armenske vojske.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Anadolija


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button