Svijet

DVA SMRTNA SLUČAJA Egipat zatvorio plaže na Crvenom moru nakon smrtonosnih napada ajkula

Egipatske vlasti zatvorile su nekoliko plaža na obali Crvenog mora nakon što su dvije turistkinje ubijene u napadima ajkula, javlja BBC.

Jedna je 68-godišnja Austrijanka kojoj je u petak ajkula otkinuta ruku dok je plivala u blizini grada Hurghade, rekao je regionalni guverner.

Napadi ajkula rijetki su u Crvenom moru, no posljednjih godina bilo je nekoliko incidenata u koje su bili uključeni turisti. Regija čini oko 65 posto turista koji posjećuju zemlju.

Ministarstvo okoliša saopćilo je da radi na utvrđivanju okolnosti posljednjih napada. Na videosnimci koji kružile internetom, a koje BBC ne može potvrditi, može se vidjeti žena kako se bori prije nego što se oko nje pojavilo nešto što je ličilo na lokvu krvi.

BBC podsjeća da je 2018. godine jednog češkog turistu ubila ajkula dok je plivao, a u sličnom napadu stradao je njemački turista 2015. godine.

Također, 2010. desio se čudan talas od pet napada u pet dana u blizini turističkog centra Sharm el-Sheikha u kojem je ubijena 70-godišnja Njemica i povrijeđeno četvero drugih stranih turista.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button