Svijet

BORBA ZA STRATEŠKI GRAD Pogođeno hemijsko postrojenje u Sjeverodonjecku koje je sklonište za stotine civila

Rusko granatiranje izazvalo je veliki požar u hemijskom postrojenju u ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku gdje se vode danonoćne borbe izjavio je šef regionalne uprave Sergej Haidai.

Haidai je za ukrajinsku TV izjavio kako je došlo i do eksplozije nakon što je iz radijatora iscurilo na desetine tona goriva u fabrici Azot.

“Hemijska fabrika Azot satima je pod teškim granatiranjem”, rekao je Haidai u subotu.

On nije rekao da li ima povrijeđenih i da li je požar kasnije ugašen. Zvaničnici ukrajinski podaci govore da je ovo postrojenje sklonište za oko 800 civila, prenosi BBC.

Prema izvještajima, u hemijskom postrojenju Azot smještaj je pronašlo više stotina civila iz razorenog Sjeverodonjecka u kojem se vode teške borbe.

Zauzimanje Sjeverodonjecka i njegovog grada blizanca Lisičanska približilo bi Rusiju bliže njenom cilju jer bi joj dalo kontrolu nad Luganskom regijom

U svojoj izjavi, Haidai je priznao da je veći dio Sjeverodonjecka sada u ruskim rukama. Ruska vojska tvrdi da se sva stambena naselja Sjeverodonjecka sada nalaze pod njenom kontrolom.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button