Svijet

ARTILJERIJSKA NADMOĆ Ukrajini fali oružja: Da li se nazire kraj rata?

Rat u Ukrajini je odavno u poodmakloj fazi i iz trenutne perspektive se nazire njen kraj. Dok traju žestoke bitke na istoku države, Kijev moli za dodatne i brže isporuke oružja.

Ukrajina je zamolila zapadne zemlje za bržu isporuku oružja dok su bolje naoružane ruske snage udarale po istoku zemlje, kao i za humanitarnu podršku u borbi protiv izbijanja smrtonosnih bolesti.

Ukrajinski zvaničnici ističu da se Rusija već neko vrijeme fokusira na istok i artiljerijsku borbu u kojoj je Kijev ozbiljno nadjačan.

Činjenica je da obje strane gube – i ljude i teritorij. Zbog toga je situacija sa moralom vojske na sve lošijem nivou.

U Sjeverodonjecku, malom gradu koji je postao žarište ruskog napredovanja na istoku Ukrajine i jedno od najkrvavijih žarišta u ratu koji traje već četiri mjeseca, zabilježene su teške borbe. Čini se da bi Rusija uskoro mogla i ovaj grad dodati na popis onih koje kontrolišu. To bi značilo da im u regionu Luhanska ostane samo još jedan grad za osvajanje.

Taktika kojom se koriste ukrajinski branitelji je uvlačenje Rusa u ulične borbe kako bi neutralizovali artiljerijsku nadmoć koju imaju.

Zapovjednik bojne Svobode Petro Kusik ističe kako Ukrajina nema dovoljno oružja, a pogotovo ono koje je potrebno za uništavanje protivničke artiljerije.

Ukrajinski vojno-obavještajni zvaničnik Vadim Skibici je kazao kako Ukrajina sada već gubi “artiljerijski rat” i ističe kako su potrošili sve zalihe topničkog streljiva.

Ono gdje odbrani pak dobro ide je Herson gdje su ruske snage natjerane na defanzivu.

Institut za ratne studije objavio je nove karte koje pokazuju trenutnu situaciju u Ukrajini. Navodi se kako Rusi pregrupišu svoje snage u Hersonsku oblast, kao i to da bi mogli ubrzo osvojiti Sjeverodonjeck.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button