Magazin

NAGLE OSCILACIJE Oštro pada vrijednost kriptovaluta, šta je razlog za to

Vrijednost kriptovaluta se prepolovila u odnosu na novembar prošle godine kada je rast njihove vrijednosti bio na vrhuncu.

Primjera radi, vrijednost Bitcoina je u novembru 2021. dosezala do 68.000 dolara, a sada iznosi manje od 31.000 dolara. Rast i pad vrijednosti nije isti kod svake kriptovalute – vrijednost pojedinih kriptovaluta može rasti brže od npr. Bitcoina, ali i može i brže padati.

Etherum, koji je najpopularnija kriptovaluta poslije Bitcoina, je od početka ove godine izgubio 40 posto vrijednosti. Njegova vrijednost je na prvi dan ove godine iznosila 3.765 dolara, a sada iznosi 2.243 dolara.

Pojedine kriptovalute su proteklih godinu dana izgubile 80 posto vrijednosti. Kriptovalute su nestabilno tržište na kojem su oscilacije vrijednosti drastične u kratkom roku.

Kupuju se kada je nagli pad vrijednosti, a prodaju kada je veliki rast vrijednosti. Razlog za ove promjene jeste što je riječ o visokorizičnoj imovini.

Problem je nastao nakon što je Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država povisila kamatne stope, a što je odgovor na inflaciju. To su učinile i centralne banke Velike Britanije i Evropske unije. Investitori prilikom rasta kamatnih stopa prvenstveno novac povlače iz visokorizičnih ulaganja.

Nije nemoguće da se situacija lako promijeni, odnosno da kriptovalute nadoknade gubitak. No, u skorijoj budućnosti nije izgledno da će se to desiti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button