Svijet

DESNIČARI Dramatični prizori iz švedskih gradova, razlog je spaljivanje Kur’ana

Desničarska stranka iz Danske “Stram kurs” (Tvrda linija) već treći dan u Švedskoj organizuje spaljivanje Kur’ana, što je izazvalo oštre kontraproteste u mjestima gdje je spaljivanje već obavljeno ili najavljeno.

Policijski automobili i privatna vozila su od četvrtka bili zapaljeni u Linköpingu, Norrköpingu, Orebru i stokholmskom predgrađu Rinkebi. Tokom tih skupova povrijeđeno je 16 policajaca, a uništeno je više policijskih vozila.

Za danas je spaljivanje Kur’ana bilo zakazano u Landskroni, ali je policija zbog sigurnosnih razloga skup premjestila u Malmo. Uprkos tome, građani su organizovali kontraprotest u Landskroni i gađali policijska vozila kamenicama i zapalili nekoliko automobila.

Iz policije su, kako prenosi švedski javni servis SVT, saopćili da su pojačali sigurnosne kapacitete i da su spremni za potencijalne nemire u Malmeu i Landskroni.

Lider stranke Stram kurs Rasmus Paludan zakazuje proteste u švedskim gradovima u sredinama u kojima većinski žive muslimani i na tim skupovima spaljuje Kur’an.

Stranka Stram kurs je danska vanparlamentarna stranka, a najpoznatija je po aktivnostima njenog lidera Paludana koje su usmjerene protiv islama, piše RTS.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Sandžak Danas

Više iz rubrike

Back to top button