MagazinZanimljivosti

Zoljom skidao jabuku na svadbi: Mogao je pobiti sve svatove

Ipak, u narodu se vjeruje da se postavljanjem jabuke na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta, dokazuju mladoženjine sposobnosti

Snimak kojim je zabilježen nesvakidašnji način da se ispoštuje narodni svadbeni običaj “skidanje jabuke” ostavio je bez teksta mnoge koji su ga vidjeli. Mladoženja koji je došao po svoju izabranicu očigledno je bio nestrpljiv, te je odlučio da jabuku gađa zoljom. Iako nije poznato gdje je i kada nastao snimak, ono što je izvjesno jeste da je postao pravi hit, javlja Ucentar.rs.

Sudeći po tome da se u pozadini čuje pjesma “Đurđevdan”, pretpostavka je da se ovaj neobičan događaj odvijao negdje u Srbiji ili regionu.

Iako su mišljenja podijeljena, ovaj gest svakako ne bi trebalo ponavljati, budući da je veoma opasan.

– Da je pogodio drvo koje drži jabuku pobio bi ljude. To je kumulativna raketa koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira pojavljuje se kumulativi mlaz i mogla je da padne među narod. I sreća je da je ispaljenja iz ovog ugla. Da je niže držao malo niže vatra bi spržila ljude iza njega – kaže stručnjak za bezbjednost Ucentru.

Etnolozi kažu da je suština događaja potpuno drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani. Cilj ovog običaja zapravo je pravljenje buke, jer se vjerovalo da to otklanja demone. Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pjevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rastjerivanja demona.

Ipak, u narodu se vjeruje da se postavljanjem jabuke na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta, dokazuju mladoženjine sposobnosti. On mladinoj rodbini treba da pokaže da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu.

Ukoliko ne uspije iz prve da “skine” jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
avaz.ba

Više iz rubrike

Back to top button