MagazinZanimljivosti

SPASILI GA OD NACISTA: Bogati Jevrej poklonio francuskom selu 2 miliona eura

Jedno francusko selo naslijedilo je dva miliona eura nakon smrti bogatog Jevreja čiju su porodicu krili od nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata. Austrijanac Eric Schwam i njegova porodica spasili su se zahvaljujući dobroti i ljudskosti stanovnika Le Chambon-sur-Lignona, kojima je Schwam ostavio velik dio svog imetka.

Schwam je umro na Božić prošle godine u 91. godini života, ali nije zaboravio svoje dobročinitelje.

Le Chambon-sur-Lignon je selo u planinskoj regiji na jugoistoku Francuske, koje ima veliku protestantsku zajednicu, a poznato je po pomoći osobama u nevolji. Eric Schwam je u selo stigao s roditeljima 1943. godine i proveo rat krijući se u lokalnoj školi. Porodica je u selu ostala još nekoliko godina nakon završetka rata.

Schwam je nakon rata studirao farmaciju i oženio se katolkinjom iz iste regije.

Od sela je zatražio da se donirani novac iskoristi za obrazovanje i mlade, u prvom redu za stipendije. Njegova porodica našla se među čak 2.500 Jevreja koje je selo primilo i zaštitilo tokom rata. Stanovnici su zbog toga počašćeni titulom Pravednika među narodima u izraelskom memorijalnom centru posvećenom holokaustu, muzeju Yad Vashem.

No, ovo selo ima reputaciju koja seže dalje od Drugog svjetskog rata. Ljudi koji su bježali zbog vjerskog progona, često su utočište pronalazili u ovom planinskom kraju, od svećenika koji su morali bježati za vrijeme Francuske revolucije do španskih republikanaca za vrijeme građanskog rata tridesetih.

U posljednje vrijeme selo je otvorilo svoja vrata i migrantima i izbjeglicama sa područja Bliskog istoka i Afrike.

slobodna-bosna.ba


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button