Sport

Umro je veliki francuski trener Gerard Houllier

Trenersku karijeru završio je 2011. godine kao trener Aston Ville kad su mu dijagnosticirani problemi sa srcem i krvnim žilama i više se nije mogao baviti tim poslom.

Gerard Houllier, proslavljeni francuski trener, umro je noćas u 74. godini.

Bivši francuski selektor te trener PSG-a, Liverpoola, Lyona i Aston Ville imao je problema s krvnim žilama, a preminuo je nakon operacije nedugo nakon povratka kući iz bolnice.

U bogatoj trenerskoj karijeri Houllier je kao mlad trener, s 38 godina, osvojio naslov prvaka Francuske s PSG-om 1986. godine. U tom klubu bio je do 1988. godine, da bi sljedećih deset godina radio u sistemu francuske reprezentacije. Prvo je četiri godine bio pomoćni trener, da bi od 1992. do 1993. godine samostalno vodio reprezentaciju.

Nakon toga je bio selektor U-18 i U-20 reprezentacije, a 1998. došao je u Liverpool na čijoj klupi je sjedio do 2004. godine. S klubom s Anfielda je 2001. godine osvojio FA kup, Liga kup, engleski superkup, Kup Uefe te evropski superkup, a 2003. je dodao još jedan Liga kup.

Iz Liverpoola je otišao u Lyon s kojim je bio prvak Francuske 2006. i 2007. godine. Trenersku karijeru završio je 2011. godine kao trener Aston Ville kad su mu dijagnosticirani problemi sa srcem i krvnim žilama i više se nije mogao baviti tim poslom. ali, bio je jedan od ključnih ljudi i savjetnika u stvaranju galaksije Red Bulla, od Salzburga preko New Yorka do Leipziga.

Bio je desna ruka Lyonova predsjednika Jean-Michela Aulasa i zadnjih godina imao je veliki utjecaj u tom klubu.

Zadnjih godina stanje mu se zakompliciralo te je išao na česta liječenja, a treća operacija, na kojoj je bio nedavno, bila je neophodna. Nažalost, Houllier se nije uspio oporaviti od zahvata te je preminuo.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button