KORONAVIRUS

U ovoj zemlji COVID-19 nikog ne brine: Koncerti, parade, normalan život…

Većinu ove godine je život u ovoj zemlji bio normalan. Njihov bilans do sada je 548 zaraženih, 497 osoba se oporavilo, a sedam njih je umrlo.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Dok vlade diljem svijeta razmišljaju o novim mjerama i paketima za borbu protiv COVID-19, otočka zemlja Tajvan o tome uopće ne razmišlja. Prema svim dostupnim podacima, ovdje se život odvija normalno – bez straha. Evo razloga zašto je ovo jedna od najuspješnijih zemalja svijeta u borbi protiv koronavirusa, prenosi N1.


Opaka bolest se ovdje nije širila od aprila mjeseca među lokalnim stanovništvom, a prije desetak dana su ‘uvezli’ pet novih slučajeva koje su jako brzo stavili pod kontrolu, testovima, karantinom, kontaktima i svim drugim mjerama prevencije.


Tajvan je 21. januara prijavio prvi slučaj zaraze, samo dan nakon što je prvi slučaj potvrđen u SAD-u. Od tada – ovdje je registrovano manje od 600 slučajeva. Radnje, tržni centri, barovi i koncertne dvorane su otvorene, a u njihovoj javnosti uopće nema zabrinutosti zbog ove najveće pošasti današnjice.


Mediji diljem svijeta Tajvan opisuju kao “post-COVID” zemlju. Da, mjere se poštuju, postoje – ali među ljudima uopće nema zabrinutosti.


Datum je bio 8. august kada je lokalna zvijezda Eric Chou održao koncet u Taipei Areni pred 10.000 ljudi. Unutar dvorane teško da se mogla držati distanca i ovo na prvu zvuči kao ‘plodno tlo za transmisiju koronavirusa’. 

Od tada, do danas, niti jedan slučaj lokalne zaraze nije zabilježen. Tačnije, posljednji lokalni slučaj zaraze registrovan je 12. aprila.

Ova zemlja ima 24 miliona stanovnika, i gustoću naseljenosti od 671 osobe po kvadratnom kilometru. Ako gledate ove parametre – teško je zamisliti da se kod njih virus ne širi.


Tajvan to objašnjava ovako:
– snažna prevencija i svijest kod lokalnog stanovništva;
– proaktivno vodstvo države;
– priprema.

U 2003. godini u Tajvanu su zabilježena 74 slučaja smrti od SARS-a, i imali su najveću stopu smrtnosti u svijetu od ovog virusa. Od tada – do danas, zemlja se konstantno pripremala za epidemiju novog virusa i sve svoje pripreme su proveli u djelo kada se pojavio COVID-19 u Wuhanu.


Maske se nose stalno, ograničeni su javni skupovi, zatvorene su granice za turiste i one koji nemaju prebivalište tamo, kada uđete u zemlju – karantin od 14 dana je obavezan za sve.


Većinu ove godine je život u ovoj zemlji bio normalan. Njihov bilans do sada je 548 zaraženih, 497 osoba se oporavilo, a sedam njih je umrlo.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button