KORONAVIRUS

Prvi Amerikanci mogli bi biti vakcinisani prije sredine decembra

U roku od 24 sata od odobrenja, vakcine kreću i dolaze na područja na kojima ih savezne države žele.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Sjedinjene Države se nadaju da će početi kampanju vakcinisanja protiv COVID-a 19 prije sredine decembra, čim dobiju odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA), izjavio je Moncef Slaoui, glavni naučni savjetnik američkog programa za vakcinisanje protiv COVID-a 19, prenosi Hina.

“U roku od 24 sata od odobrenja, vakcine kreću i dolaze na područja na kojima ih savezne države žele”, rekao je Slaoui za CNN.

Upitan o očekivanom datumu prvih vakcinisanja u Sjedinjenim Državama, odgovorio je kako očekuje “da bi to moglo biti dan nakon odobrenja, 11. ili 12. decembra”.

Kolektivni imunitet do maja

Također je izjavio kako se nada da bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do maja.

“Uz razinu učinkovitosti od 95 posto, vakcinisanje 70 posto stanovništva bi omogućilo pravi kolektivni imunitet. To bi se moglo dogoditi u maju.”

“Nadam se smanjenju negativne percepcije vakcine, to će nam biti od presudne pomoći”, naglasio je.

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovu vakcinu protiv COVID-a 19 i tako postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Državama i u Evropi koji su to učinili.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button