KORONAVIRUSSvijet

PAKAO U EVROPI: Sve više i više zaraženih, padaju crni rekordi, bolnice se pune, zemlje se zatvaraju…

Na karti epidemiološkog stanja u Evropi koju svake sedmice priprema Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija.

Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterija za klasificiranje zemalja: procenat novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana i procenat pozitivnih testova, u zavisnosti da li su viši ili niži od četiri posto.

U novoj verziji od četvrtka, samo jedna zemlja je većim dijelom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narandžastoj zoni, prenosi portal Index.

Vels od petka u karantinu

Finska i Grčka, većinom zelene prošle sedmice, sada su uglavnom u narandžastom, a isti status su zadržale Njemačka, Švedska, Danska, Kipar i tri baltičke zemlje.

Sve druge zemlje, među kojima su i Francuska, Španija, Poljska, Rumunija i Portugal su u crvenoj zoni.

Italija i Austrija, koje su do sada bile u narandžastoj, prešle su u crvenu zonu.

Austrija je u četvrtak zabilježila rekordnih 2.435 novozaraženih u jednom danu.

Italija je u posljednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je novi rekord od početka epidemije Belgija i Velika Britanija, do sada u crvenoj zoni, prešle su u sivu zbog nedostatnih ažuriranih podataka.

Njemačka, koja ima blizu 9.900 umrlih zabilježila je u četvrtak gotovo 11.300 novih slučajeva u 24 sata, što je apsolutni rekord.

U Irskoj u želji da “propisno proslave Božić”, kako je rekao premijer Majkl Martin, u srijedu su na snagu stupile najstoržije mjere u Evropi. Cijelo stanovništvo je u karantinu šest sedmica, sve prodavnice koje nisu nužne su zatvorene, ali su škole otvorene.

Vels je od petka u dvosedmičnom karantinu. U Velikoj Britaniji, koja ima najviše umrlih, 44.158, ograničenjima je obuhvaćeno 28 miliona Engleza, a pabovi i restorani su zatvoreni u Sjevernoj Irskoj.

U Francuskoj je dijagnostificirano 41.622 slučajeva u 24 sata, 15.000 više nego u srijedu, što je novi rekord.

Usklađivanje podataka

Kontinent je u četvrtak prešao osam miliona slučajeva i 256.000 umrlih, navodi portal pozivajući se na podatke AFP-a, a prenosi Tanjug.

Karta koju je izradio ECDC obuhvata 27 zemalja Evropske unije, Veliku Britaniju i članice evropskog ekonomskog prostora, poput Norveške i Islanda, ukupno tridesetak država.

– Procenat zarazenih, popunjenost bolnica ali i smrtnost povećavaju se u cijeloj Evropi – upozorila je u četvrtak direktorica ECDC-a Andrea Amon u razgovoru za BBC i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata.

Karta koju je EU uvela početkom oktobra, trebalo bi da omogući bolje usklađivanje preporuka.

kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button