Svijet

JE LI NA POMOLU RAT? Hamas tvrdi da je ispalio više od 5.000 raketa, Izrael započeo mobilizaciju rezervista

Vojni komandant Hamasa Muhammad Al-Deif objavio je u subotu snimljenu poruku, najavljujući operaciju Oluja Al-Aqsa i rekavši da je palestinska grupa gađala neprijateljske položaje, aerodrome i vojne položaje s 5.000 raketa.

Izraelske odbrambene snage objavile su da mobiliziraju vojnike dok proglašavaju stanje ratne pripravnosti te da je započelo i pozivanje rezervista.

Poručili su da će se Hamas suočiti s posljedicama i odgovornošću za svoj napad.

“U posljednjih sat vremena, teroristička organizacija Hamas započela je masovno raketiranje iz Pojasa Gaze na izraelski teritorij, a teroristi su se infiltrirali na izraelski teritorij na više različitih lokacija. Civili u južnim i središnjim područjima moraju ostati uz skloništa, a u području oko Pojasa Gaze unutar skloništa. Načelnik Glavnog štaba trenutačno provodi procjenu situacije i odobrava planove za nastavak aktivnosti IDF-a. Teroristička organizacija Hamas je suverena u Pojasu Gaze i odgovorna je za ovaj napad. Suočit će se s posljedicama i odgovornošću za te događaje”, stoji u saopćenju IDF-a.

Muhammad Al-Deif, vojni komandant Hamasa, pozvao je na opći ustanak protiv Izraela.

“Ako imate pištolj, izvadte ga. Ovo je vrijeme da to iskoristimo, izađite s kamionima, autima, sjekirama, danas počinje najbolja i najčasnija historija”, kazao je Al-Deif i dodao da je napad na Izrael odgovor na napade na žene, skrnavljenje džamije al-Aqsa i opsadu Gaze.

On je pozvao Arape u Jeruzalemu i unutar Izraela, u Negevu, Galileji i sjevernom Izraelu da “zapale zemlju pod nogama okupatora”.

Nadalje poziva na “islamski otpor u Libanu, Iraku, Siriji da ujedine svoj otpor s današnjim napadom Palestinaca i počnu skupa marširati prema Palestini”.

Infiltratori su ušli u izraelski južni dio kibuca Beeri, rekao je reporter Kanala 12, rekavši da stanovnici pozivaju Izraelske odbrambene snage (IDF) da požure u to područje.

Sirene i eksplozije čule su se i na području grada Jeruzalema.

Komercijalni kanal također je izvijestio da su infiltratori uzeli taoce u Netiv HaAsari, također u južnom Izraelu, sjeverozapadno od pustinje Negev.

Neprovjerena snimka iz Pojasa Gaze navodno prikazuje pripadnike Hamasa s tijelom vojnika IDF-a koji je odveden iz Izraela tokom jutrošnjeg napada. Video snimci pokazuju kako tijelo vade iz kamiona, dok se gomila okuplja oko njega.

Na drugim nepotvrđenim snimcima vidi se veliki broj vojnika, navodno u gradu Sderotu, a objavljen je i snimak izraleskog tenka Merkava IV u plamenu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button