Svijet

NEW YORK Emotivan govor prvog čovjeka Palestine u UN-u: Pobjeda je naša i proslavit ćemo je u Jerusalemu

Lider Palestinske samouprave Mahmoud Abbas održao je govor na Generalnoj skupštini UN-a tokom kojeg se najviše osvrnuo na djelovanje Izraela.

Tokom obraćanja na skupštini, Abbas je rekao kako je mir na Bliskom istoku bez palestinske države nemoguće ostvariti.

“Oni koji misle da mir može prevladati na Bliskom istoku, a da palestinski narod ne uživa svoja puna nacionalna prava, taj griješi. Mi se i dalje nadamo da će vaša cijenjena organizacija provesti svoje rezolucije kojima se zahtijeva prekid izraelske okupacije naše teritorije i ostvarivanje nezavisnosti potpuno suverene države Palestine sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Abbas.

Naglasio je kako je izraelska vlada nastavila sa napadima na Palestince u Gazi i na području Zapadne obale.

“Dame i gospodo, dok stojim pred vama ovdje, izraelska rasistička, desničarska vlada nastavlja svoje napade na naš narod. Njeni rasistički i teroristički naseljenici nastavljaju zastrašivati i ubijati naše ljude, uništavati domove i imovinu, krasti naš novac i sredstva. Iz kog razloga? Ne znam. To se radi pred očima svijeta i prolazi potpuno nekažnjeno”, poručio je.

Pojasnio je i kako Izrael mora snositi odgovornost za posljedice svog djelovanja.

“Zašto Izrael nije podvrgnut odgovornosti? Zašto se ne uvode sankcije zbog kršenja međunarodnih rezolucija, kao što je to slučaj s drugim zemljama u svijetu? Zašto prakticirate duple standarde kada je Izrael u pitanju? Zašto prihvatate da je Izrael država iznad zakona? Nije li vrijeme da odgovorite na ova pitanja? Zar nije vrijeme?”, pitao je Abbas.

Na kraju, lider Palestinske samouprave poručio je kako će Palestinci iz svega izaći kao pobjednici.

“Odajem počast našim pmučenicima i našim hrabrim zarobljenicima i našim herojskim povrijeđenim ljudima. Pobjeda je naša. Proslavit ćemo nezavisnost naše države u Jerusalemu, našoj vječnoj prijestolnici i cvijetu svih gradova. Oni to vide kao nemoguće, a mi kao neizbježno”, zaključio je Abbas.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button