Društvo

EVO I KOJE! Sa kosovskim pasošem u 14 zemalja bez vize

Pasoši su potrebni ako želite putovati u inostranstvo jer oni potvrđuju vaš identitet i državljanstvo. Oni donosiocu pružaju siguran prolaz i zaštitu u inostranoj zemlji.

Postoji nekoliko vrsta pasoša u zavisnosti od statusa nosioca u zemlji rođenja.

Ali, kako balkanske zemlje stoje u pogledu snage svojih pasoša, prema “indeksu pasoša”.

Kosovo zauzima 70. mjesto na svjetskoj rang listi po jačini pasoša.

Građani Kosova mogu putovati u 14 zemalja bez viza i u 34 u kojima se kosovske vize izdaju po dolasku ili na drugi način, kako se nazivaju, “dolazna viza”.

Zemlje u koje građani Kosova mogu putovati bez viza su: Albanija, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Ekvador, Gambija, Haiti, Sjeverna Makedonija, Mikronezija, Crna Gora, Palestina, Srbija, Šri Lanka, Sveti Vinsent i Grenadini i Turska.

Pored ovih, građani Kosova mogu putovati u 34 zemlje, ali najprije moraju dobiti vizu po dolasku: Bangladeš, Bolivija, Kambodža, Zeleni Rt, Komori, Kuba, Džibuti, Etiopija, Gabon, Gvineja Bisao, Iran, Jamajka, Jordan, Laos, Lesoto, Makao, Madagaskar, Maldivi, Maršalova ostrva, Mauritanija, Mozambik, Nepal, Oman, Palau, Katar, Ruanda, Samoa, Sejšeli, Somalija, Tanzanija, Istočni Timor, Togo, Tuvalu i Uganda.

Za ulazak u ostale 154 zemlje građanima Kosova je potrebna viza.

Najjače pasoše na Balkanu imaju Slovenija i Grčka, koje trenutno dijele istu poziciju, iza njih je Hrvatska, koja je trenutno na desetom mjestu u svijetu i na trećem mjestu na Balkanu, zatim slijede Rumunija, Bugarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija.

Trenutno je najjači pasoš na svijetu njemački, te Nijemci imaju pravo da putuju bez viza u 100 zemalja svijeta.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kossev / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button