Društvo

KVALIFIKOVANI RADNICI Velike vijesti za Kosovo: Njemačka olakšava proces zapošljavanja za kosovske radnike – Saznajte više!

Njemačka vlada odobrila je nacrt reformi po pitanju imigracije za kvalifikovane radnike iz zemalja Zapadnog Balkana, što je došlo kao mjera kancelara Olafa Scholza da popuni nedostatak radnika u nekim sektorima, piše Reuters.

Ova odluka će također olakšati put mnogim Kosovarima, kojima je država Njemačka godinama bila jedna od glavnih destinacija za rad.

Ministar finansija Njemačke Kristijan Lindner rekao je da pozdravljaju sve kvalifikovane radnike.

“U kabinetu smo usaglasili nacrt zakona o dolasku kvalifikovanih radnika. Time postavljamo temelje za novi početak migracijske politike. Svi koji kao specijalisti mogu dati doprinos ekonomskom uspjehu države su srdačno pozvani”, napisao je on na Twitter-u.

Vlada je odobrila produženje pravila za osobe koje traže posao sa Kosova, iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, za koje se očekivalo da će isteći krajem godine.

Njemačka namjerava zaposliti oko 50.000 radnika godišnje iz ovih zemalja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Mesazhi.com

Više iz rubrike

Back to top button