Politika

PORAST TENZIJA Situacija na Kosovu na rubu eskalacije, njemački ambasador upozorio Srbe: “To je apsurdan zahtjev”

Srbi na sjeveru Kosova su opet na postavili barikade, a ovaj put su tamo u znak protesta protiv hapšenja bivšeg policajca pod sumnjom za “terorizam”, kojeg javno tužilaštvo optužuje da je izvršio bombaški napad na prostorije izborne komisije u Mitrovici.

Srbi su htjeli spriječiti lokalne izbore na sjeveru, koji su objavljeni nakon što su početkom novembra svi srpski dužnosnici napustili institucije Republike Kosova. Nekoliko stotina srpskih policajaca napustilo je policiju, kao i srpski suci koji više ne rade na sjeveru Kosova.

Bojkot institucija Kosova bio je reakcija na plan premijera Kosova Albina Kurtija da zabrani registarske tablice koje izdaju srpske vlasti na Kosovu i zamijeni ih kosovskim. Za Kurtija je to načelno pitanje reciprociteta jer Srbija ne prihvaća kosovske tablice.

U međuvremenu je Priština odgodila oba projekta, lokalne izbore i uvođenje novih registarskih oznaka, vjerojatno pod pritiskom EU, a prije svega SAD. Sada Zapad također od Srbije traži smirivanje napetosti.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode misli da bi barikade na sjeveru Kosova trebale biti uklonjene do katoličkog Božića.

“Naš stav je jasan. Ilegalne su i onaj ko ih je postavio trebao ih što prije ukloniti. KFOR je ovdje kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodno kretanje. Tako da sam optimist da će se to realizirati, nadam se što prije, jer zadnje što nam treba je daljnja eskalacija situacije“, rekao je Rode.

Kazao je da je jasan stav Njemačke o zahtjevu Beograda KFOR-u za povratak srpskih snaga na Kosovo. Prema njegovim riječima, isti stav ima i SAD.

“To je neprihvatljiv i apsurdan zahtjev. Imamo Rezoluciju 1244. Postoji nekoliko paragrafa koji su primijenjeni u tadašnjoj situaciji”, istaknuo je Rode.

Na Rodeove izjave reagirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Kazao je da je Rode u Prištini poznat po svojim “antisrpskim stavovima” te da je njegova izjava opasna. “To je prijetnja srpskom narodu”, izjavio je Vučić.

“Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu”, ustvrdio je Vučić i dodao da je “uvijek znao da neko gura Kurtija u njegovoj neuravnoteženosti”. Izjavio je i da je srbijanska vojska deset do petnaest puta snažnija nego prije deset godina, kao i da će u Bakuu razgovarati o vojnoj suradnji.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosrajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button