Svijet

UTJECAJ SANKCIJA Ruska proizvodnja automobila doživjela kolaps, u maju pad od 97 posto

Proizvodnja automobila u Rusiji je doživjela kolaps nakon što su veliki proizvođači automobila napustili zemlju, a zapadne vlade su uvele sankcije zemlji kao odmazdu za njenu invaziju na Ukrajinu.

Rusija je u maju proizvela 3.700 automobila, 97 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, saopštila je državna statistička agencija Rosstat kasno u srijedu.

Proizvodnja je fluktuirala sa 95.000 automobila u januaru i 108.000 u februaru prije nego što je pala na 40.800 u martu.

Rusija je u periodu od januara do maja ove godine proizvela ukupno 268.000 vozila, što je duplo manji broj u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Proizvodnja kamiona i autobusa u maju pala je za skoro 40 posto, odnosno 6,5 posto, u poređenju sa majom 2021.

Ruska automobilska industrija zapošljava 300.000 ljudi i još 3 miliona radi u srodnim industrijama.

Samo dvije od 20 tvornica automobila ostale su u Rusiji nakon što su veliki proizvođači automobila zaustavili proizvodnju i prodaju zbog invazije zemlje na Ukrajinu.

Prodaja najpopularnijeg i najpristupačnijeg brenda u zemlji, Lada, pala je za skoro 84 odsto u maju, saopštilo je Udruženje evropskih preduzeća .

Ministar industrije Denis Manturov pripisao je povećanje cijena vozila za 30 posto inflaciji, rastu cijena dijelova i padu kursa rublje.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je novu strategiju ranije u junu kako bi se drastično smanjilo oslanjanje ruske automobilske industrije na stranu tehnologiju i osigurala njena “globalna konkurentnost”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button