Svijet

POGAĐA METU NA 160 KM SAD Ukrajini šalje najmoćniji raketni sistem, isti se koristi za zaštitu Bijele kuće

Američki predsjednik Joe Biden objavit će danas da SAD šalju raketni sistem srednjeg i dugog dometa NASAMS za Ukrajince kako bi se odbranili od kontinuiranog ruskog bombardiovnja.

Kako piše CNN, NASAMS je isti sistem koji SAD koristi za zaštitu osjetljivog zračnog prostora oko Bijele kuće i američkog Capitola u Washingtonu i može pogoditi mete na udaljenosti većoj od 160 kilometara.

Dodatna pomoć uključuje više municije za ukrajinsku artiljeriju, kao i napredne radare, kako bi podržali njezine napore protiv ruskog napada na Donbas, rekao je CNN-ov izvor.

Biden, koji je trenutno na sastanku zemalja G7 u Njemačkoj, nedavno je najavio da će SAD za Ukrajinu osigurati “napredniji raketni sistem i municiju”, dok se rat s Rusijom zaoštrava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas bi se videopozivom trebao obratiti Bidenu i ostalim čelnicima zemalja G7, čiji je sastanak u Njemačkoj primarno fokusiran na rat u Ukrajini.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button