Politika

KOHA DITORE Liberalizacija viznog režima za Kosovo tokom češkog predsjedavanja EU?

Diplomatski izvori iz Evropske unije rekli su da je vizna liberalizacija za Kosovo pitanje o kojem će se razgovarati na najvišem nivou tokom sljedećeg sastanka lidera EU, al i da bi do liberalizacije moglo da dođe u drugoj polovini godine, odnoso za vrijeme češkog predsjedavanja Uniji, prenosi Koha.

Kako se navodi, “oprezni optimizam” je najčešća fraza koju u Briselu koriste pojedine diplomate EU na pitanje o mogućnosti ukidanja viznog režima za građane Kosova, koji jedini u Evropi još uvijek ne uživaju u mogućnosti da slobodno putuju u šengenski prostor. 

Kosovo i mediji u Prištini nisu jedini koji govore da je glavna prepreka do sada bila Francuska, a to su rekle sve diplomate EU u Briselu, sa kojima je dopisnik Kohe razgovarao.

“Francuska nije tretirala ocjenu EK da je ‘Kosovo ispunilo sve uslove’ kao potpuno tačnu i nastavila je da ima neke sopstvene zabrinutosti. Neki od njih su se odnosili na želju da ima više primjera osuđujućih presuda za organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou na Kosovu, ali neki drugi argumenti Francuske odnose se na dolazak velikog broja građana Albanije i Gruzije u ovu evropske zemlje da traže azil, iako nisu ispunjavale uslove”, piše Koha i dodaje da je Francuska imala za cilj da osigura da jednog dana, kada budu ukinute vize za građane Kosova, neće biti masovnih dolazaka u Francusku sa zahtjevima za azil. 

Diplomate u Briselu imaju oprezan optimizam da će Francuska, posle drugog kruga parlamentarnih izbora, koji će se održati u nedjelju, a po završetku predsjedavanja EU, odustati od protivljenja odluci o viznoj liberalizaciji.

Podizanje ovog pitanja na visok nivo u nekim zemljama EU daje znake da bi do liberalizacije moglo doći u drugoj polovini godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button