Politika

PREMIJER KOSOVA Kurti: NATO nam je potreban na Kosovu dok ne postanemo članica Alijanse

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je, imajući u vidu bliske veze Srbije i Rusije, čak i u vojnom aspektu, neophodno prisustvo NATO-a na Kosovu, prenosi Klan Kosova.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa njemačkim kancelarom Olafom Schlzom u Prištni.

“U proljeće 1999. godine NATO je intervenisao protiv Jugoslavije i Srbije kako bi zaustavio genocid nad Albancima. Kada je 12. juna NATO ušao, lokalno stanovništvo ih je dočekalo sa cvijećem i suzama radosnicama. Tokom ovih godina nismo imali nikakvih incidenata, nikada, nigdje ni sa jednim njemačkim vojnikom. Blisko smo sarađivali. Pomogli su nam da očuvamo bezbjednost i mir”, rekao je Kurti.

To, kako je dodao, ne znači da Kosovo ne ulaže u svoje vojne sposobnosti.

“Povećali smo budžet za odbranu i on je sada 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda. Želimo da postanemo članica NATO programa Partnerstvo za mir. Prošle godine smo učestvovali na vežbi “Defender Europe 2021” sa 330 vojnika, učestvovaćemo i na “Defender Europe 2023”, ali nam je potreban NATO na Kosovu dok Kosovo ne postane članica NATO“, rekao je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Klan Kosova

Više iz rubrike

Back to top button