Region

PREMIJER CRNE GORE Zelenski pozvao Abazovića da posjeti Kijev

Premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim istakao je da je Crna Gora osudila agresiju Rusije na Ukrajinu i da od početka pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, kao i njenom članstvu u EU, prenosi RTCG.

Abazović je u razgovoru sa predsjednikom Ukrajine naglasio je da se danas evropske vrijednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije i da Crna Gora potpuno podržava odnos EU prema Ukrajini.

“Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć“, naglasio je Abazović.

Abazović je, kako je saopšteno, Zelenskog upoznao sa brojem ukrajinskih izbjeglica koji je Crna Gora primila i naveo da se radi o skoro dva odsto populacije.

“Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim prenio ličnu spremnost da posjeti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima sa Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posjete glavni grad Ukrajine i pruže podršku”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se Abazoviću na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini, njenom principijelnom stavu prema EU i odnosu u Ujedinjenim nacijama.

“Upoznajući Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini izrazio je spremnost za produbljenje saradnje i intenziviranje ličnih odnosa sa predsjednikom Abazovićem. U tom smislu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je poziv predsjedniku Vlade Crne Gore Abazoviću da u što skorijem periodu posjeti Kijev”, navodi se u saopštenju crnogorske vlade.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RTCG

Povezani Članci

Back to top button