Svijet

KOMADANJE DRŽAVE Moskva potvrdila planove: Još jedan ukrajinski grad će pripojiti Rusiji

Grad Herson na jugu Ukrajine, prvi koji je “pao” u ratu, uskoro će biti pripojen Rusiji, rekao je zvaničnik iz Moskve.

“Uključivanje regije Herson u sastav Ruske Federacije bit će punopravno, slično pridruživanju Krima”, rekao je Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa moskovske administracije, citiran u izvještaju koji je distribuirao ruski zastupnik Igor Kastjukevič.

Herson se nalazi vrlo blizu Krima, koji je Rusija anektirala 2014.

Kirijenko je također rekao da će izdavanje ruskih pasoša početi vrlo brzo u gradu i da će “svakom stanovniku Hersona koji želi” biti ponuđeno rusko državljanstvo.

Govorilo se o referendumu u Hersonu otkako je početkom marta pao u ruke ruskih snaga, ali britanski obrambeni dužnosnici upozorili su prošlog mjeseca da će on “gotovo sigurno” biti namješten kako bi Moskva mogla legitimirati svoju kontrolu.

U svom najnovijem obavještajnom ažuriranju, britansko ministarstvo obrane saopćilo je da su ukrajinske snage nastavile s borbom u regiji i “nedavno su postigle određeni uspjeh protunapadom… uključujući ponovno sticanje uporišta na istočnoj obali rijeke Ingulets”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Povezani Članci

Back to top button