Tehnologija

PROIZVODNJA 2023. GODINE Kompanija Tesla bi do septembra mogla imati funkcionalnog humanoidnog robota

Nedavno je osnivač i direktor kompanije Tesla, Elon Musk, saopćio da je događaj Tesla AI Day pomjeren s 19. augusta na 30. septembar u nadi da će funkcionalni prototip humanoidnog robota biti spreman za predstavljanje.

Optimus ili Optimus Subprime je bipedalni humanoidni robot koji je Musk najavio tokom Tesla AI Daya u augustu 2021. godine, a on predstavlja viziju milijardera o robotu koji bi mogao obavljati dosadne i ponavljajuće zadatke umjesto ljudi. Musk je javnost podsjetio na robota i u aprilu tokom otvaranja fabrike za proizvodnju električnih automobila u Austinu u Teksasu.

Prva verzija Optimusa bi se trebala početi proizvoditi 2023. godine.

“Moći će obavljati gotovo sve što ljugi mogu, ali ne žele raditi. Robot će to raditi za njih. Možda je teško zamisliti sve to, ali je Optimus u razvoju i mi ćemo se pobrinuti da bude siguran, bez ‘terminatorskih stvari’. On će transformisati svijet više nego što je to učinio automobil”, izjavio je Musk.

On je dodao da će se robot moći kretati među ljudima te da će obavljati neke poslove za njih poput odlaska u prodavnicu. Naglasio je da će u određenim zadacima zamijeniti ljude, ali da neće predstavljati prijetnju jer će kontrole biti decentralizirane. Bit će dizajniran tako da, ukoliko nešto krene po zlu, ljudi u svakom trenutku mogu pobjeći ili ga savladati.

Optimus će biti visok 1,7 metara i težak 56.6 kilograma, proizvodit će se od laganih materijala, a imat će ruke slične ljudskim te stopala s dvije osovine zbog ravnoteže.

Očekuje se da će robot funkcionisati putem AI tehnologije te da će izvršavati komande putem Dono napredne neuralne mreže, superkompjuterskog interfejsa koji pomaže Teslinim automobilima da se kreću zakrčenim ulicama.

Glava robota će biti opremljena istim kamaeram koje koristi i Autopilot ugrađen u Tesline električne automobile, dok će lice predstavljati ekran koji će prikazivati korisne informacije.

Robot će moći nositi do 45 kilograma tereta te podizati teret do 68 kg, a njegova maksimalna brzina kretanja iznosit će 8,04 km/h.

Kretanje će se obavljati zahvaljujući 40 elektromehaničkih pokretača, a robot će koristiti i Teslin kompjuter za inteligenciju.

Robot bi mogao koštati 10.000 dolara ili više.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Povezani Članci

Također Pročitajte
Close
Back to top button