Bošnjaci

"PIŠEMO NOVU HISTORIJU BOŠNJAKA KOSOVA" NVO “ADET” pod pokroviteljstvom BANU podijelio certifikate profesorima i maturantima

Nevladina organizacija “ADET” je u pokroviteljstvu sa Bošnjačkom Akademijom Nauka i Umjetnosti (BANU), i njenim predsjednikom Mehmedom Akšamijom podijelio certifikate profesorima i maturantima srednjih škola.

Profesorima su podijeljeni certifikati: “priznanje za borbu i opstanak Bošnjaka i našeg Bosanskog jezika unutar Republike Kosova”, a maturantima za: “postignuti uspjeh”.

Program je počeo tako što se prisutnima prvo obratila Ermina Jonuzi: “Poštovani profesori, dragi maturanti i svi ostali prisutni. Dobrodošli na prvu dodjelu certifikata za vaš postignut uspjeh u toku obrazovanja na Bosanskom jeziku. Ovim povodom želimo da se zahvalimo Bosni i Hercegovini i Bošnjačkoj Akademiji Nauka i Umjetnosti što su nam ovo omogučili.

Zatim je ceremonija dodjele certifikata otvorena od strane predsjednika NVO “ADET”.

Čast mi je i zadovoljstvo da sa vama, možda i po prvi put, pod pokroviteljstvom BANU-a pišemo novu historiju Bošnjaka Kosova“, izjavio je predsjednik NVO “ADET” Musa Bajmak.

Poslije pune dvije decenije, od kako smo stekli pravo na školovanje na svom maternjem jeziku, nailazili smo na razne prepreke. Neki od njih nisu htjeli taj jezik ovdje, neki od njih su htjeli da se pretope u drugo, neki su pričali da taj jezik ne postoji, a mi smo, kao i uvijek, pokazali istrajnost i borbu i dokazali da niko ne može da nam uzme ono što želimo i ono što nam pripada“, rekao je Bajmak.

Ostajali smo i opstajali smo na ovim vjekovnim ognjištimam, dijelili smo iste muke sa svojim sugrađanima. Bili smo vjekovno ugnjetavani, nepriznati, utopljavani, izdani, prodani, a od svega najgore podijeljenji“.

Dragi maturanti. Pred vama je jedan daleki put, ali ne zaboravite, naši preci su teže borbe vodilim ali svoj vatan, jezik i vjeru dali nisu. Na vama je budućnost. Ne dozvolite da vas djele, jer će to najviše raditi, budite složni kao prsti na vašim rukama, jer ćete provleme lakše rješavati. Idite usavršavajte se, ali se vratite. Vratite se rukama svojih majki i oćeva jer su vas te ruke dovele do ovdje. Samo su te ruke tople i pune ljubavi“, rekao je Musa Bajmak.

Kada vakat dođe, da priužite vašu pomoć tim rukama, budite tu. Jer te ruke nisu sigurne kod drugog. Potrebnni ste svom narodu i svojoj državi“.

Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubljenje identiteta plaća se ropstvom i poniženjem“, dodao je Bajmak.

Zatim su profesorima i maturantima podijeljeni certifikati koji “pišu novu historiju Bošnjaka Kosova”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Autor
Daut Šabani
Izvor
KosovoPress

Više iz rubrike

Back to top button