Društvo

POSLA IMA ZA SVE Kalludra: Kosovu nedostaju inženjeri, mladi da se orijentišu na elektrotehniku

Svake godine na Kosovu se otvori oko 10.000 novih radnih mjesta, a na tržištu se pojavi između 14.000 i 15.000 novih radnika, dok u Zavodu za zapošljavanje kažu da je prošle godine raspisano na stotine konkursa u oblasti informacionih tehnologija, ali da je nedostajalo kandidata koji ispunjavaju tražene uslove,  prenosi Reporteri. 

Shpetim Kalludra iz Zavoda za zapošljavanje savjetuje mladim ljudima da ne studiraju društvene nauke, jer za njih nema mnogo posla.

“Nedostaju nam inženjeri mašinstva i elektronike. Elektronika se razvija. Stoga bi bilo dobro da elektrotehničke nauke budu orijentacija mladima kako bi bili uspješniji na tržištu rada. Postoje mnoge profesije poput programera i dizajnera koje su veoma tražene na tržištu rada, a mogu čak i fizički ostati na Kosovu i virtuelno obavljati posao u drugim zemljama”, rekao je Kalludra.
 
Plate u sektoru informacionih tehnologija kreću se od 500 do više hiljada eura, u zavisnosti od specijalizacije. Iako ne postoje tačne cifre o broju otvorenih pozicija u oblasti informacionih tehnologija na Kosovu, stručnjaci smatraju da taj sektor ubrzano raste, ali da u isto vrijeme postoji manjak kadrova.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Povezani Članci

Back to top button