Ekonomija

ASTRONOMSKI RAST CIJENA Građani Kosova se žale na rast cijena i hoće veće plate

Građani Kosova sve više se žale na nekontrolisan rast cijena, ali i na izostanak reakcije vlade na povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. Takođe, oni traže i povećanje plata i penzija, prenosi Koha.

Kako se navodi, zabrinjavaju ih brze i česte promjene cijena potrošačke korpe pa su od države tražili da pronađe rješenja za kontrolu zloupotreba cijena ili da ozbiljno poveća plate i penzije. Ali za kontrolu zloupotrebe tržišnih cijena Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine ima samo dva inspektora u radnom odnosu.

“Tržišna inspekcija, koji ima samo dva inspektora, u ovom periodu je vršila inspekciju privrednih subjekata kao što su pijace i skladišta u redovnim inspekcijama i žalbama kupaca. Izvršen je 281 inspekcijski nadzor, od čega je izrečeno 58 novčanih kazni, dok je 14 predmeta upućeno Sudu”, navodi se u saopštenju Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine.

Ali, po mišljenju građana, to nije dovoljno. Kažu, ako država nema mogućnosti da kontroliše cijene, treba da pomogne narodu povećanjem plata i penzija.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u izvještaju za april, cijene su porasle za 1,5 odsto više nego u martu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button