Ekonomija

RUŠENJE PENZIONOG FONDA Svjetska banka protiv povlačenja sredstava iz Penzionog fonda

Premijer Albin Kurti i ministar finansija Hekuran Murati sastali su se danas sa predstavnicima Svjetske banke, koji su iznijeli jasan stav protiv novog povlačenja sredstava iz Penzionog fonda, prenosi Reporteri.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova iz Svjetske banke očekuju da uskoro u parlamentu bude izglasan sporazum o socijalnoj reformi, jer bi to, po njima, bio pravi odgovor na inflacionu krizu.

Premijer Albin Kurti takođe se izjasnio protiv novog povlačenja sredstava iz Penzioonog fonda.

Kurti je rekao da bi, ukoliko Skupština izglasa novo povlačenje sredstava, to bila “propast” štednje građana.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka bi donijela korist malom djelu građana.

“Od preko 630.000 računa koji su otvoreni, iako je više od polovine neaktivno u penzijskom fondu, njih 92 odsto ima manje od 10.000 eura, dok 80 odsto računa ili njih više od 500.000 imaju u prosjeku samo 1.100 eura na računu”, rekao je Kurti.

Inicijativi da se iz Penzionog fonda povuče 30 odsto ušteđevine se oštro se usprotivio Međunarodni monetarni fond.

Prema MMF, to bi bio ozbiljan udarac stabilnosti penzionog sistema i značajno bi umanjilo realnu vrijednost budućih penzija.

Inicijativu za povlačenje do 30 odsto sredstava iz Penzionog fonda, parlamentu je podnela Demokratska partija Kosova (PDK).


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button