Društvo

SVJETSKI DAN BROBE PROTIV PUŠENJA Građani Kosova na duhan troše i do 250 miliona eura godišnje

Glavni sanitarni inspektor Ibrahim Tershnjaku izjavio je da građani Kosova godišnje potroše oko 200 miliona eura na duhan, dok je prema nezvaničnim podacima ta cifra i do 250 miliona eura, prenosi Koha.

On je, na Svjetski dan borbe protiv pušenja, rekao KTV da je takva cifra, u poređenju sa kosovskim budžetom od 2,5 milijardi eura, veoma visoka u odnosu na socijalni i ekonomski aspekt.

“Za porodicu koja ima pušača, cijena je veoma visoka. U opštoj analizi, smatra se da je poskupljenje duhana među mjerama koje vode povećanju svijesti građana”, rekao je Tershnjaku.

Prema njegovim riječima, u posljednja četiri mjeseca, 761 restoran ili 10 odsto ukupnog broja tih ugostiteljskih objekata na Kosovu je kažnjeno zbog kršenja Zakona o duhanu. Uručeno je 70 kazni za pravna lica i 11 za fizička lica.

Tershnjaku je rekao da su kontrole pojačane i da će biti povećane kazne za kršenje zakona u kafićima.

“Utvrdili smo da se u većini ugostiteljskih objekata poštuje zakon. Ali najveće prekršaje čine kafići, barovi i noćni klubovi”, dodao je glavni inspektor.

Tershnjaku je najavio da su u planu razne akcije koje će biti usmjerene na subjekte koji ne poštuju zakon, a u koje osim Inspektorata koji sprovodi kontrole, treba uključiti i druge institucije.

“Sprovođenje Zakona o kontroli duhana rade sve inspekcije na Kosovu, svi zajedno možemo da napravimo veliki korak u ovom pravcu. Ne samo sanitarna inspekcija, već treba da postoji opšta saradnja”, rekao je Tershnjaku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Povezani Članci

Back to top button