Ekonomija

ZABRINUTOST Američka privredna komora protiv povlačenja sredstava iz Penzionog fonda

Američka privredna komora na Kosovu ponovo je saopštila da je zabrinutosta zbog mogućeg usvajanja predloženih izmjena zakona koje bi omogućile povlačenje dijela sredstava iz Štednog fonda (Trust), prenosi Reporteri.

Ta komora je upozorila da smanjenje štednje utiče na izglede za dostojanstven život nakon sticanja prava na penziju.

“Razumejući zabrinutost inicijatora i predlagača predloženih izmjena zbog povećanja troškova života, AmCham podsjeća da smanjenje štednje pred aktuelnim izazovima podriva izglede za dostojanstven život nakon starosne granice za penzionisanje”, navodi se u saopštenju.

U toj komori ističu da bi povlačenje sredstava iz Štednog fonda (Trust) uticati i na sposobnost Kosova da realizuje kapitalna ulaganja.

“Takođe, s obzirom na to da se dio sredstava penzione štednje ulaže u trezorske zapise, eventualno smanjenje sredstava uticaće na sposobnost države da vrši kapitalna ulaganja, što će usporiti privredni rast”, kažu u toj komori.

Smatraju da bi takvo povlačenje sredstava donelo kratkoročne socio-ekonomske koristi koje ni na koji način ne bi nadmašile negativne posljedice takve mjere.

“Zbog toga, kreatori politike na Kosovu, vladajuća većina i parlamentarna opozicija, ali i drugi akteri, treba da budu uključeni u sveobuhvatan dijalog kako bi se identifikovale odgovarajuće mjere za prevazilaženje trenutne krize i onoga što može da uslijedi u narednim mjesecima”, kažu u Američkoj privrednoj komori povodom prijedloga poslaničke grupe PDK od 9. marta o izmjenama Zakona o Štednog fonda (Trust) koje bi omogućile povlačenje dijela tih sredstava.

Slično povlačenje sredstava iz Štednog fonda (Trust) do 10 odsto bilo je omogućeno krajem 2020. godine, nakon pogoršanja materijalnog stanja porodica usljed pandemije koronavirusa. U izvještaju za prvu polovinu 2021. godine, Štedni fond (Trust) je objavio da je više od 427.000 ulagača povuklo oko 200 miliona eura.

Poslanici opozicije zalažu se za omogućavanje novog povlačenja iz Štednog fonda (Trust), ali vlada insistira da bi takav potez naštetio ekonomiji Kosova.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button