Hronika

ODJELJENJE ZA REHABILITACIJU U porastu broj korisnika droga na Kosovu

Načelnik Odjeljenja za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Samire Braina kaže da je za pet mjeseci ove godine u ovoj bolnici liječenje zatražilo 60 narkomana i da su to uglavnom mladi punoljetni građani, prenosi Reporteri.

U istom periodu prošle godine ova brojka je bila 43, dok je tokom 2021. godine liječenje zatražilo 112 osoba. 

„Korisnici imaju 18 i više godina, ali imamo i mlađih, od 15 i 16 godina“, rekla je Braina i dodala da je njihovo liječenje dugo i teško.

Na Kosovu trenutno ne postoji centar za dugotrajnu rehabilitaciju, koji bi bio pod okriljem zdravstvenih institucija pa je većina njih orijentisano na dugotrajnu rehabilitaciju u centrima u inostranstvu.

Adresa za njih je ponekad Medicinsko-psihoterapeutski lavirint centar, neprofitna organizacija sa sjedištem u Prištini koji nudi svakodnevne programe, od psiho-socijalne podrške do grupnih terapija. Prema njihovim podacima, na Kosovu ima 5.000 do 6.000 zavisnika od droga, koji imaju problema sa ponašanjem i životnom sredinom, dok je ukupan broj onih koji su barem jednom probali drogu veći od 30.000.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Povezani Članci

Back to top button