Društvo

STOPA SMRTNOSTI OD 3% DO 6% Nacionalni institut izdao saopštenje o majmunskim boginjama

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova izdao je saopštenje građanima u vezi širenja majmunskih boginja, zaraze čija je stopa smrtnosti do sada iznosila tri do šest odsto, prenosi Reporteri.

Nacionalni institut za javno zdravlje obavestio je javnost da su se majmunske boginje pojavile u tropskim šumama Centralne Afrike, ali se povremeno širi u druge regione.

Glavni simptomi su groznica, crvenilo, oticanje limfnih čvorova što može dovesti do niza komplikacija.

Majmunske boginje su obično bolest sa ograničenim simptomima koji traju od dvije do četiri nedjelje. Mogu se javiti ozbiljni slučajevi. Nacionalni institut napominje i da se virus malih boginja prenosi bliskim kontaktom tjelesnih tečnosti, respiratornih tačaka i kontaminiranih površina.

Vakcine koje su korišćene tokom programa iskorenjivanja malih boginja takođe su obezbjedile zaštitu od majmunskih boginja. Razvijene su novije vakcine, od kojih je jedna odobrena za prevenciju malih boginja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button