Svijet

IZVJEŠTAJ IZ LONDONA Korištenje dronova igra ključnu ulogu u rusko-ukrajinskom sukobu za obje strane

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi dnevni izvještaj iz Ukrajine u kojem se ističe da korištenje dronova u rusko-ukrajinskom ratu igra ključnu ulogu za obje strane.

“Rusko-ukrajinski rat je doveo do toga da bespilotne letjelice (UAV) igraju ključnu ulogu za obje strane, iako su pretrpjele visoku stopu iscrpljivanja. Bespilotne letjelice su se pokazale ranjivim i na obaranje i na elektronsko ometanje”, navodi se.

Britanci tvrde da je Rusija pokušala implementirati koncept “izviđačkog udara” koji je usavršila u Siriji, a koji koristi izviđačke bespilotne letjelice za identifikaciju ciljeva koje će gađati borbeni avioni ili artiljerija.

“Rusija vjerovatno ima nedostatak odgovarajućih izviđačkih bespilotnih letjelica za ovaj zadatak, što je pogoršano ograničenjima njenih domaćih proizvodnih kapaciteta koja su rezultat sankcija”, piše u izvještaju.

Iz ministarstva smatraju da ruski avioni sa posadom uglavnom nastavljaju da izbjegavaju letove iznad ukrajinske teritorije, vjerovatno zbog prijetnje od netaknutih ukrajinskih raketnih sistema protivvazdušne odbrane.

“Ako Rusija nastavi da gubi dronove trenutnom brzinom, obaveštajni, nadzorni i izviđački kapaciteti ruskih snaga će biti dodatno degradirani, što će negativno utjecati na operativnu efikasnost”, navodi se u izvještaju Ministarstva odbrane Velike Britanije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Povezani Članci

Back to top button