Kosovo

OD 1999 Gjinoli: Kosovo nema zdravstveni sistem već 23 godine

Neohirurg Talat Gjinoli smatra da Kosovo nema zdravstveni sistem od kraja 1999. godine i da on ne funkcioniše kao jedna cjelina već svi sektori funkcionišu odvojeno, a za to su, kako smatra, krivi političari i političke partije koje nikada nisu imale program za reformu zdravstva, prenosi Koha.

„Ako povučemo paralele sa zemljama bivše Jugoslavije, one su uspostavile zdravstveni sistem nasljeđen od Jugoslavije. Kod nas su poslije rata rekli da krećemo od nule. I možemo reći da od ’99. pa nadalje nemamo zdravstveni sistem. Na primjer, kardiovaskularni sistem se sastoji od krvnih sudova, srca, vena i drugih. Ako uklonimo srce, ono ne može da radi. Takav je i zdravstveni sistem. Svi sektori funkcionišu odvojeno jedan od drugog, a ne kao sistem. To je jako loše“, rekao je Gjinoli.

On za ovu situaciju krivi političke partije, koje prema njegovim riječima nikada nisu imale zdravstveni program zasnovan na situaciji na terenu.

“Razloge moramo tražiti u našim političarima, u onima za koje glasamo. Nijedna politička partija nije imala prijedloge za reformu zdravstva u programu. Možda su to imali fiktivno, na papiru, ali na terenu od kada sam ovde ne vidim ništa. Krenuli smo od nule i ostali na nuli. Ako nemate program, ne možete izgraditi sistem. Svaki ministar koji je došao počeo je od nule. Ni ova vlast ne radi drugačije“, rekao je on.

Gjinoli je rekao da bi ocjenjivanje zdravstvenih radnika trebalo da bude posebna kategorija, koju ne treba banalizovati brojkama.

Navodi da se osjeća uvređeno zbog izjave ministra zdravlja Rifata Latifija, koji je tokom izlaganja o “transformaciji zdravlja Kosova“ u jednu od tačaka uključio “ljubav prema otadžbini”.

“To je uvrijeda za nas koji smo ovdje. Morate da ponudite uslove ljekaru koji provede 11 godina školujući se bez ikakve materijalne koristi“, izjavio je Gjinoli.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button