Region

NAZVAO GA "LAŽNIM" Dodik skandalozan: Zašto u Schmidtovom izvještaju UN-u nema ni riječi o punim džamijama u BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirao je danas nadolazeću sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini koja će se održati 11. maja, na kojoj će se raspravljati na osnovu izvješaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dodik je, očekivano, nazvao izvještaj visokog predstavnika u kojem se on (Dodik) navodi kao glavni krivac za stanje u BiH, lažnim.

“Apsurdno i lažno, sve jedno do drugog. Ova lažna prijava je zapravo napisana u ‘muslimanskim’ uredima u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Schmidt je njihov pravi glasnogovornik”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u ovoj, kako kaže, “lažnoj prijavi” zapravo se napadaju samo Srbi i Hrvati.

“A nema ni riječi o punim džamijama mladih kao sigurnosti BiH, niti da probosanci ne mogu tolerisati manjinu, Srbe i Hrvate da odlučuju”, naveo je Dodik

Navodi da se “u sve ovo lažno predstavljanje umiješao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je podnio ovaj izvještaj Vijeću sigurnosti bez odluke Vijeća sigurnosti o imenovanju podnositelja zahtjeva”.

Dodik tvrdi da je entitet RS jasan i vrlo precizan u svojim stavovima, te da je na taj način podnio izvještaj Vijeću sigurnosti.

Podsjećamo, vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) za 11. maj zakazalo je, po automatizmu, sjednicu posvećenu Bosni i Hercegovini.

Debata i analiza situacije u BiH dolazi uslijed visoke političke krize i napetosti u našoj zemlji koja traje skoro godinu dana, ali i rata u Ukrajini i proruskog utjecaja na Balkanu. Riječ je o redovnim sjednicama koje se održavaju u maju i novembru na osnovu polugodišnjeg izvještaja OHR-a.

Prvi izvještaj o stanju u BiH Christian Schmidt o BiH morao je pisati samo tri mjeseca nakon preuzimanja funkcije u augustu prošle godine.

U tom, prvom izvještaju novog visokog predstavnika iznesene su direktne osude i prozivke onih koji ugrožavaju mir, podrivaju državne institucije i koče procese. Tada je kao glavni problem ocijenjen Milorad Dodik, kojeg je Schmidt spomenuo čak 61 put.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button