Vjera

ZAJEDNO DO POBJEDE Pogledajte kako su Oružane snage Ukrajine čestitale Muslimanima Bajram (VIDEO)

Oružane snage Ukrajine uputile su čestitiku muslimanima povodom najvećeg muslimanskog praznika – Ramazanskog bajrama.

Ukrajina je prigodnim video-spotom čestitala svojim i muslimanima svijeta Bajram. U ovoj zemlji, suočenoj s bestijalnom ruskom agresijom, prema popisu iz 2001. evidentirano je bilo 436.000 muslimana. Sada je taj broj sigurno veći kako zbog prirodnog priraštaja, tako i vještačkog priliva stanovništva, posebno migranata. 

Od popisanih 40 etničkih grupa koje tradicijski prakticiraju islam, najbrojniji su krimski Tatari (248.000), povološko-uralski Tatari (73.000) i Azerbejdžanci (45.000). 

Krimski Tatari čine oko 57% svih ukrajinskih muslimana. Oni su jedini autohtoni muslimanski narod Ukrajine, koji se naselio na teritoriji današnje Autonomne Republike Krim još početkom 15. stoljeća. Današnji krimski Tatari žive uglavnom u regijama Krima, Hersona i Zaporožja. 

Što se tiče džamija, kako prenosi Preporod.info, prema podacima, početkom 2009. godine u Ukrajini je bilo 89 novih džamija (81 na Krimu), a 14 ih se gradilo. Postoji još 240 zgrada širom Ukrajine koje muslimani koriste kao molitveni prostor.

– Zajedno do pobjede! – navodi se u čestitki koju je na svom zvaničnom profilu prenio muftija Vjerske uprave muslimana Ukrajine Said Ismagilov.

https://www.youtube.com/watch?v=yaP0B3yMe-Y&ab_channel=ASHIK_R.A.Z.A.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Oslobodjenje / Saff

Više iz rubrike

Back to top button