Svijet

SKUPLJE ZA 8,5 ODSTO Zbog skoka cijene suncokretovog ulja, ramazanski obroci na Bliskom istoku postaju luksuz

Rat u Ukrajini doveo je do porasta globalnih cijena suncokretovog ulja i bacio sjenu na ramazanske obroke, a sastojak za kuhanje je sada preskup za mnoge ljude u Libanu i drugim muslimanskim zemljama na Bliskom istoku.

Ukrajina i Rusija čine više od 80 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja, a cijene kulinarskih proizvoda skočile su za 64 posto u posljednjoj sedmici marta.

Prošlog mjeseca, kada je Rusija započela svoju invaziju, Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopćila je da je njen indeks biljnog ulja skočio 8,5 posto na rekordno visok nivo.

U Libanu, gdje je duboka ekonomska kriza dovela do povećanja cijena hrane 11 puta od 2019. godine, prema Svjetskom programu za hranu, utjecaj pšenice u spirali, jestivog ulja i troškova goriva posebno se osjeća.

U Libanu je boca suncokretovog ulja od jedne litre skoro 10 puta skuplja nego prije tri godine, a oskudan uvoz znači da supermarketi ograničavaju kupovinu na jednu bocu po kupcu.

“Potražnja je mnogo veća od ponude koju imamo“, rekla je Raša Bejdoun, koja je na čelu ‘Make A Difference’, organizacije koja distribuira osnovnu robu ugroženim domaćinstvima u Libanu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button