Ekonomija

IZ DIJASPORE Svako treće domaćinstvo na Kosovu dobija doznake, usmjeriti ih na ekonomski razvoj

Svako treće domaćinstvo na Kosovu prima doznake iz dijaspore, a prema podacima Centralne banke Kosova, prošle godine njihov iznos premašio je milijardu eura, navodi se u izvještaju Instituta Germin, prenosi Koha. 

U izvještaju se kaže da mnoge porodice zavise od doznaka i da im je to jedini izvor prihoda, ali i ukazuje na to da treba stvoriti preduslove da se sredstva koja šalje dijapora upotrebe za razvoj Kosova. 

“Uprkos velikom doprinosu dijaspore u raznim oblicima doznaka, bilo pojedinačnih, kolektivnih ili donacija, diskusija o ovim doprinosima ostaje nejasna i neadekvatna. Tokom razgovora koje je Germin imao sa predstavnicima dijaspore, postalo je jasno da država Kosovo nije primjenila nikakvu odgovarajuću politiku koja kanališe doznake ka razvoju zemlje. S obzirom na to da se doznake sve više povećavaju, država treba da preuzme inicijativu da stvori prve pretpostavke za pravilno korišćenje doznaka koje pomažu razvoju zemlje”, navodi se u izvještaju ove nevladine organizacije koja se bavi povezivanjem dijaspore sa maticom.
 
U preporukama datim u izvještaju navodi se da doznake treba da budu usmjerene na ekonomski razvoj zemlje i na kapitalne investicije.

“Uprkos velikoj vrijednosti doznaka na Kosovu, njihova potrošnja nije orijentisana na kapitalne investicije koje bi omogućile dodatne prihode i radna mjesta, već se značajan deo troši na osnovne stvari za život, kao što su hrana ili lijekovi”, navodi se u izvještaju.
 
Dodaje se da doznake, naravno, mogu da se koriste za osnovne troškove, poput hrane ili lijekova, ali da ovaj novac  nikako ne bi smeo da utiče na neaktivnost na tržištu rada.
 
Predstavnici ovog instiuta su, takođe, pokazali kako su troškovi slanja doznaka raznim finansijskim institucijama izuzetno visoki i preporučio je olakšice u tom pogledu.

“Da bi se dijaspori olakšao teret i povećala motivacija za doprinos zemlji porekla, moraju se stvoriti odgovarajući uslovi u njihovu korist. Koordinacija i stvaranje zajedničke politike između vlade i finansijskih institucija dodatno bi motivisali dijasporu da doprinese”, stoji u izvještaju. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button