Region

TURIZAM Albanija: Turisti sa Kosova čine 47 odsto turista, Albanci ne putuju mnogo u inostranstvo

Prihodi od turizma bili su u Albaniji malo bolji 2021. godine, u odnosu na turizam, a gosti sa Kosova nadoknadili su donekle pad u broju turista iz drugih zemalja, prenosi Ekonomia Online.

Stranci su u 2021. godini u Albaniji potrošili 1,9 milijardi eura, što je duplo više nego 2020. godine i 8,2 odsto manje nego u 2019. godini, koja je bila najbolja za turizam do sada. Oporavak je nastupio u drugoj polovini godine, dok je prva polovina, kada je pandemija obilježila još jedan talas u Evropi, bila slaba za turizam.

U trećem kvartalu 2021. godine zabilježen je jednak prihod sa istim periodom prije pandemije, koji je dostigao 786 miliona eura. Ovo je i period kada je u Albaniji povećan priliv turista. I u četvrtom tromjesečju prihodi su bili skoro isti kao u istom periodu 2019. godine.

Drugi podaci INSTAT-a pokazuju da je 2021. godine u Albaniju ušlo ukupno 5,7 miliona stranih državljana, što je skoro udvostručeno u odnosu na prije godinu dana, ali sa smanjenjem od skoro 11 odsto u odnosu na 2019.

Turisti sa Kosova imali su glavnu težinu i nadoknadili pad priliva ostalih turista iz Evrope, koji se u Albaniju nisu vratili ni 2021. Prema INSTAT-u, udeo turista sa Kosova u 2021. godini iznosio je 47 odsto od ukupnog broja turista.

I dok se priliv stranih turista ubrzano približava nivoima prije krize, građani Albanije odlučuju se za odmor u svojoj zemlji.

Podaci Banke Albanije pokazuju da su putni troškovi Albanaca u inostranstvo u 2021. godini iznosili 1,1 milijardu eura, koji su, manji za 32 odsto u odnosu na 2019.

Ograničenja koja su mnoge evropske zemlje zadržale na snazi prošlog ljeta i posljednjih mjeseci prošle godine spriječila su mnoge Albance da planiraju putovanja u inostranstvo.

Drugi podaci INSTAT-a pokazuju da je u 2021. godini bilo 4,2 miliona odliva albanskih državljana, sa 5,9 miliona u 2019, uz pad od skoro 30 odsto. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button